ΦΛΟΓΑ 1ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2015


ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΙΚΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

(ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σούλος

«Η της εικόνος τιμή, επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ. Βασίλειος)

Σήμερα, πρώτη Κυριακή των Νηστειών τιμούμε την αναστύλωση των ιερών εικόνων, που πραγματοποιήθηκε επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Γ΄, υιού της Αγίας Θεοδώρας της  Αυγούστας και επί Πατριάρχη αγίου  Μεθοδίου του Ομολογητού. Οι  αποφάσεις της Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως τον Μάρτιο του 843, έφεραν το θρίαμβο και την τελική νίκη της Ορθοδόξου Πίστεως.

Από τα πρώτα χρόνια  της χριστιανικής  πίστης και λατρείας  οι πιστοί διακοσμούσαν τους τόπους   λατρείας,   τους   «ευκτήριους    οίκους»,  τις «κατακόμβες»               και έπειτα τους ναούς, αρχικά με σύμβολα και στη συνέχεια με εικόνες του Χριστού  και  της  Παναγίας.   Αργότερα,  προστέθηκαν  και  εικόνες  αγίων  και  μαρτύρων  της   χριστιανικής  πίστης.  Όμως, υπήρξαν ορισμένα  κινήματα, που  καταδίκαζαν την απεικόνιση του Χριστού και άλλων μορφών.

Παρά ταύτα, η χρήση τους στην καθημερινή λατρευτική πρακτική  είχε  γενικευθεί, ιδίως μετά τον 6ο  αιώνα. Έτσι,  δημιουργήθηκαν  δύο  κατηγορίες  χριστιανών, η  μία, που ήθελε  τις εικόνες και τις προσκυνούσε, ενίοτε υπερβολικά, και ονομάστηκαν εικονολάτρες, ενώ η άλλη κατηγορία,  τάχθηκε σε πλήρη αντίθεση με  τη  λατρεία  των  εικόνων και ονομάσθηκαν εικονομάχοι. «Μόνον   ο   Θεός   πρέπει   να   λατρεύεται   και   όχι   οι   εικόνες»,  έλεγαν.

Το μίσος και τις έριδες μεταξύ των δύο κατηγοριών ή παρατάξεων το πυροδότησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Λέοντα